De danseressen van Don Quichot

Geschreven door de Polderwachter

Geschreven door de Polderwachter

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Laatst kreeg ik de vraag of de polderwachter een verhaal wilde maken over windturbines. U weet wel: die moderne windmolens waarmee we zelf onze eigen schone groene energie op kunnen wekken.
Maar hoe schilder ik ze af: Zijn het de reuzen waar Don Quichot tegen vocht of moeten we ze zien als vrolijke danseressen op het polderpodium?
Ik zie de danseressen, maar als ik op internet kijk of als ik het vraag aan mijn gasten in de polder dan lijkt het vaak vrij heftig: “Vogels worden doormidden gehakt”, “Man slaapt in auto na komst windturbine”. Dan wordt het een lelijk portret.

Ik weet uit ervaring dat sommige verhalen sterker zijn dan de realiteit. Dus ik heb mijn stalen ros gezadeld en ik ben op pad gegaan. Naar plekken waar mensen turbines in hun achtertuin hebben. Om ook de mensen te horen die je normaal niet hoort, heb ik bij alle huizen aangebeld met de vraag: “Hoe is dat: een windturbine in your backyard?”

Van de antwoorden heb ik  audioverslagen gemaakt, deze podcasts vindt u op Spotify (polderwachterpodcast). Dit is geen wetenschappelijk onderzoek: het is aan u om te tellen, te turven en conclusies over voor of tegen te trekken…

Project iov Wing ‘partner in ruimte en ontwikkeling’, november 2022.

Meer berichten