Het waterverhaal

Geschreven door de Polderwachter

Geschreven door de Polderwachter

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Het waterverhaal beschrijft het Hollandse Waterlinielandschap als een spel. Een serieus spel waarin de speler zowel het zoute water als de vijand buiten de deur moet zien te houden.

Holland, the serious game

Het Hollandse landschap is een serieus spel waarin de speler met behulp van dijken, molens en gemalen, de rattenvanger en Hans met zijn dikke vinger het hoofd boven water moet zien te houden. Hoe voorkom je dijkdoorbraken? Hoe zorg je voor voldoende voedsel voor de bevolking? Kan jij manieren verzinnen waarop onze bodem niet verder daalt? Of hoe we (nieuwe) energie kunnen winnen in ons landschap?

En een hedendaags element: hoe zorg je er voor dat het publiek weet wat er speelt? Hoe houd je hackers en trollen onder controle en zorg je voor de juiste pr?

Als het spel in het verleden wordt gespeeld kan ook de waterlinie weer ingezet worden om de vijand buiten de deur te houden.

Het verhaal wordt onder andere ingezet bij de lessen over de Hollandse Waterlinies van Kunst Centraal.

LET OP! De game bestaat nu alleen nog als verhaal. En natuurlijk wordt het in het echt ‘gespeeld’ door de echte actiehelden: de boeren, molenaars, waterschappers, natuurbeschermers en Hanzen…

Wie weet hoe water werkt, wint!​

Marcel: “Met het verhaal doe ik een beroep op de fantasie. Als we blijven doen wat we altijd al deden dan gaat de zeespiegel omhoog en wij naar beneden. En dat is op een gegeven moment onhoudbaar. Dus we moeten nieuwe dingen verzinnen. En waar kan dat beter dan in een game-omgeving waar in eerste instantie ‘alles kan’? Om Holland te behouden moet er meer gegamed worden!” 😉

Hoe werkt de waterlinie?

In dit filmpje leggen we uit hoe je het Hollandse landschap slim kan gebruiken om een vijand tegen te houden. Maar pas op: houd alles onder controle anders is het GAME OVER!

Wat is een plofsluis?

Nog nooit van gehoord? De plofsluis? Nee, dit is geen grapje, dit ding bestaat echt! Hij hangt in Nieuwegein boven het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar waarom? Check het hier...

Wat eten we morgen?

Het waterlinielandschap is voor een heel groot deel in beheer bij onze boeren. Die maken daar boter, kaas en eieren (en nog wat andere lekkere dingen). Een goeie gamer denkt vooruit, dus: Wat eten we morgen?

Speurtocht

Op fort Maarsseveen kan je een speurtocht doen met vragen over het fort en de waterlinie. Hiervoor heb je de hulp nodig van alle tien actiefiguurtjes. Die kan je, samen met de speurtocht, ophalen bij de fortwachter.

Luister naar de verhaaltjes

Voor de waterliniewandeltocht hebben we de verhaaltjes van vijf figuurtjes opgenomen en achter een qrcode gehangen. Je kunt de verhaaltjes beluisteren via Spotify en op de site van izi.TRAVEL

Meer berichten